Evitarea falimentului-Concordatul preventiv
Potrivit noilor prevederi legislative, s-a dat o sansa societatilor comerciale aflate in dificultate financiara de a face o intelegere cu creditorii prin intermediul concordatului preventiv.
Concordatul este un mecanism de evitare a insolvenţei şi constă într-o înţelegere între debitor şi creditori cu privire la modul în care debitorul aflat în dificultate financiară îşi va plăti datoriile. Debitorul trebuie să-şi anunţe din timp creditorii cu privire la faptul ca are dificultăţi şi să le ceară şansa de a se redresa, propunându-le un plan concret în acest sens. Creditorii trebuie convinşi să accepte planul, precum şi faptul că in mod real şi-ar putea primi banii în condiţii mai avantajoase decât în cazul falimentului.
Poate recurge la procedura de concordat preventiv orice debitor, cu anumite excepţii prevăzute de lege, cum ar fi fapte înscrise în cazierul fiscal sau dacă împotriva debitorului a mai fost deschisă procedura insolvenţei cu 5 ani anteriori ofertei de concordat preventiv etc.
Avantajele concordatului fata de insolventa
Concordatul preventiv prezinta
urmatoarele avantaje fata de procedura insolventei:
1) Nu presupune insolventa si, deci, nici stigmatul aferent acesteia;
2) Se declanseaza numai la cererea debitorului, fiind exprimarea vointei acestuia, nu a creditorilor;
3) Sunt proceduri confidentiale sau cu un grad redus de publicitate;
4) Debitorul nu pierde controlul afacerii sale, care se continua in mod obisnuit pe toata perioada procedurii concordatului, sub supravecherea conciliatorului;
5) Intreprinzatorul este ajutat de un practician in insolventa sa negocieze si sa-si restructureze afacerea;
6) Creditorii sunt mai avantajati in cazul concordatului deoarece isi pot recupera creantele stabilite prin planul de concordat, in cazul falimentului sansele sunt mult mai mici;
7) Pe perioada concordatului preventiv omologat nu se poate deschide procedura insolventei fata de debitor;
8) Rolul judecatorului-sindic este minim;
Consideram ca cel mai puternic efect al acestei proceduri este faptul ca se acorda posibilitatea debitorului de a-si conserva lichiditatile banesti, in sensul ca acestea ar urma sa fie folosite pentru continuarea activitatii, generandu-se astfel, veniturile necesare acoperirii creantelor acceptate prin concordat, preintampinand astfel aparitia starii de insolventa.
Deschiderea procedurii si oferta de concordat preventiv
Debitorii pot introduce la tribunalul competent o cerere de deschidere a procedurii de concordat preventiv. Prin cererea sa, debitorul propune un conciliator provizoriu, dintre practicienii in insolventa, autorizati conform legii. Judecatorul-sindic numeste conciliatorul provizoriu prin incheiere irevocabila În termen de 30 de zile de la numirea sa, conciliatorul elaboreaza, impreuna cu debitorul, lista creditorilor si oferta de concordat preventiv.
Oferta de concordat preventiv va fi depusa in dosarul deschis si, pentru opozabilitate fata de terti, se depune la grefa tribunalului, unde va fi inregistrata intr-un registru special. Despre depunerea si notificarea acesteia se face mentiune in registrul comertului in care este inregistrat debitorul.
Oferta de concordat preventiv va cuprinde si proiectul de concordat preventiv, la care se vor anexa declaratia debitorului privind starea de dificultate financiara in care se afla, precum si lista creditorilor cunoscuti, inclusiv cei ale caror creante sunt contestate integral sau partial, cu precizarea cuantumului si a garantiilor acceptate de debitor.
Prin proiectul de concordat preventiv, supus aprobarii creditorilor, debitorul propune, de asemenea, confirmarea conciliatorului provizoriu, precum si remuneratia acestuia pentru perioada ulterioara datei incheierii concordatului.
In conditiile art. 581 si art. 582 din Codul de procedura civila, debitorul poate cere judecatorului-sindic, in baza ofertei de concordat preventiv, suspendarea provizorie a urmaririlor silite.
Cererea se judeca in camera de consiliu, de urgenta si cu precadere, fara citarea partilor. Suspendarea provizorie a urmaririlor silite individuale se mentine pana la publicarea concordatului preventiv aprobat sau, dupa caz, pana la respingerea ofertei debitorului de catre majoritatea creditorilor.
Incheierea, constatarea si omologarea concordatului preventiv
In vederea exercitarii votului creditorilor asupra proiectului de concordat preventiv, debitorul poate organiza una sau mai multe sedinte colective sau individuale de negociere cu creditorii, in prezenta conciliatorului propus de debitor.
Initiativa negocierii poate apartine si unuia sau mai multor creditori, precum si actionarilor semnificativi sau asociatilor debitorului. Perioada in care se desfasoara negocierile asupra proiectului de concordat preventiv nu poate depasi 30 de zile calendaristice.
Asupra ofertei de concordat preventiv, cu eventualele amendamente rezultate in urma negocierilor, creditorii voteaza, in principiu, prin corespondenta. Concordatul preventiv se considera aprobat de creditori daca sunt intrunite voturile creditorilor ce reprezinta majoritatea de doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate.
In cazul in care nu se intruneste majoritatea prevazuta debitorul are dreptul ca, dupa trecerea a minim 30 de zile, sa faca o noua oferta de concordat preventiv.
Dupa aprobarea concordatului de catre creditori, conciliatorul solicita judecatorului-sindic sa constate concordatul preventiv.
De la data comunicarii hotararii de constatare a concordatului preventiv se suspenda de drept urmaririle individuale ale creditorilor semnatari asupra debitorului si curgerea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita a creantelor acestora contra debitorului.
De la aceeasi data, se suspenda de drept fata de creditorii semnatari, curgerea dobanzilor, a penalitatilor si a oricaror alte cheltuieli aferente creantelor.
Pentru a face opozabil concordatul preventiv creditorilor nesemnatari, inclusiv creditori necunoscuti sau contestati, conciliatorul poate cere judecatorului-sindic omologarea concordatului. Dispunand omologarea, judecatorul-sindic suspenda toate procedurile de executare silita.
Concordatul va fi opozabil creditorilor bugetari, cu conditia respectarii prevederilor legale cu privire la ajutorul de stat si aprobarii de catre Comisia interministeriala.
Pe perioada concordatului preventiv omologat nu se poate deschide procedura insolventei fata de debitor.
Inchiderea procedurii concordatului preventiv
Daca procedura concordatului preventiv se finalizeaza cu succes, la termenul prevazut in contract, judecatorul sindic va pronunta o incheiere prin care va constata realizarea obiectului contractului preventiv.In acest caz, modificarile creantelor prevazute in concordatul preventiv raman irevocabile.
In cazul in care la expirarea termenului prevazut in planul de concordat (maxim 18 luni), nu au fost indeplinite obligatiile prevazute in concordatul preventiv, creditorii vor putea vota, la propunerea conciliatorului, prelungirea duratei concordatului cu maxim 6 luni fata de durata initiala.